Głupie pytanie ni z gruszki, ni z pietruszki..

O wszystkim i o niczym, na serio i dla zabawy

Moderator: Ekipa Różne

Postprzez cwiek Wt sty 23, 2018 0:12  Re: Głupie pytanie ni z gruszki, ni z pietruszki..

1. Jaki monitor? Producent i model.


Samsung SyncMaster 2243 LNX

2. Jak wchodzisz przez pulpit - PPM - rozdzielczość ekranu, jaką pokazuje jako zalecaną?


1680x1050

3. Czy na pewno kupowałeś go jako sprawny?

Tak, miał być sprawny. Sprawdzałem go u osoby sprzedającej i nie zauważyłem tego przycinania obrazu.

Próbowałeś może jednak na innym kablu, czy monitor ma tylko wejście VGA? Może chociaż DVI posiada.

Ma tylko VGA, próbowałem na kilku różnych kablach, z dwoma różnymi komputerami. Przycisk AUTO na monitorze próbuje coś ustawiać, ale wtedy przycięcie z każdej strony jest dość spore.

Po ręcznym ustawieniu nie przycina po bokach, bo da się ustawić szerokość obrazu, natomiast nie da się zmienić wysokości.
Avatar użytkownika
cwiek
 
Dołączył(a): Pn lut 01, 2010 11:53
GG: 8420620

Postprzez Pauree Wt sty 23, 2018 0:50  Re: Głupie pytanie ni z gruszki, ni z pietruszki..

A takie głupie pytanie zadam - sterowniki do monitora jakieś były, instalowałeś jakieś? Fakt, że problem występuje "wszędzie" każe sądzić, że to raczej wina monitora, aniżeli konkretnych ustawień. Bo gdyby coś było nie tak u Ciebie, to nigdzie indziej by nie było tak samo...
Zanim rzucisz się komuś do gardła w obronie swoich racji, zastanów się czy zrobiłbyś to samo w realu... Na pewno byś tego nie zrobił - więc dlaczego chcesz robić to w internecie?
Avatar użytkownika
Pauree
 
Dołączył(a): Pn sty 01, 2018 13:00
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postprzez cwiek Wt sty 23, 2018 1:04  Re: Głupie pytanie ni z gruszki, ni z pietruszki..

Wygooglowałem sterowniki ale nic to nie daje.
Avatar użytkownika
cwiek
 
Dołączył(a): Pn lut 01, 2010 11:53
GG: 8420620

Postprzez Pauree Wt sty 23, 2018 1:10  Re: Głupie pytanie ni z gruszki, ni z pietruszki..

cwiek napisał(a):Wygooglowałem sterowniki ale nic to nie daje.

Grafikę masz NVIDII, czy AMD? Sprawdzałeś opcje skalowania obrazu, ale tak żeby zrobiła to karta graficzna, a nie sam monitor? I jeszcze jedno: częstotliwość odświeżania jaka ustawiona? Może monitor mieć też z tym problem i dlatego działa tak, a nie inaczej.

PS. Sorry, jak piszę o pierdołach, które już robiłeś, ale takie problemy często występują i czasem ktoś może coś zwyczajnie przeoczyć, nie wiedząc że może być to ważne...
Zanim rzucisz się komuś do gardła w obronie swoich racji, zastanów się czy zrobiłbyś to samo w realu... Na pewno byś tego nie zrobił - więc dlaczego chcesz robić to w internecie?
Avatar użytkownika
Pauree
 
Dołączył(a): Pn sty 01, 2018 13:00
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postprzez cwiek Wt sty 23, 2018 1:42  Re: Głupie pytanie ni z gruszki, ni z pietruszki..

Na PC gdzie mam Radeona nic nie udało się znaleźć w ustawieniach karty, ale na lapku gdzie mam zintegrowanego Intela + NVIDIA udało się pomniejszyć obraz i teraz wygląda jak trzeba. Co prawda monitor kupowałem z przeznaczeniem do stacjonarki, ale wykorzystam go do lapka, a dotychczasowy dam do stacjonarki.

PS. Kontaktowałem się też ze sprzedającym, co ciekawe zgodził się oddać część forsy ze względu na ten problem z dopasowaniem. Chyba on też miał to samo :D
Avatar użytkownika
cwiek
 
Dołączył(a): Pn lut 01, 2010 11:53
GG: 8420620

Postprzez Mexi Wt sty 23, 2018 23:04  Re: Głupie pytanie ni z gruszki, ni z pietruszki..

Europejczyk napisał(a):Witajcie

Poszukuję dużego - dwukomorowego plecaka. Musi się w nim zmieścić segregator


Polecam Hi-tec Afar 35l - obecnie może być trudno dostępny, ale jeszcze kilka miesięcy udało mi się go kupić. Ewentualnie coś od nich - jak na swój rozmiar jest bardzo pojemny, z wad - trochę mało kieszonek i przegródek w środku. Targusy są lepiej rozplanowane (ale, przynajmniej to co ja miałem - małe).

@cwiek: możesz spróbować ustawić różne rozdzielczości na wyjściu (niekoniecznie natywną) i wtedy dopasowywać ustawienie ekranu poprzez opcje AUTO. Mam coś podobnego w telewizorze Samsunga podpiętym pod lapka - niestety, pod względem współpracy z kompem - jest ciężko.
RK: "Przepraszam to nie do d... tylko do pupy..heheheh" LOL
(21:40:17) Mexi: nando chyba ciśnie aż rozk**wi silnik ;p
(21:44:55) macko93: Alonso out
Avatar użytkownika
Mexi
 
Dołączył(a): So kwi 07, 2007 13:15
Lokalizacja: Łódź
GG: 3539392

Postprzez leni93 Śr sty 24, 2018 8:15  Re: Głupie pytanie ni z gruszki, ni z pietruszki..

Ja użytkuje od prawie dwóch lat North face vault. Jak dla mnie świetny plecak, segregator wejdzie bez problemu zdecydowanie polecam
Avatar użytkownika
leni93
 
Dołączył(a): Cz gru 11, 2008 23:23
Lokalizacja: Częstochowa/Warszawa
GG: 7937112

Postprzez Pauree Śr sty 24, 2018 14:56  Re: Głupie pytanie ni z gruszki, ni z pietruszki..

cwiek napisał(a):Na PC gdzie mam Radeona nic nie udało się znaleźć w ustawieniach karty, ale na lapku gdzie mam zintegrowanego Intela + NVIDIA udało się pomniejszyć obraz i teraz wygląda jak trzeba. Co prawda monitor kupowałem z przeznaczeniem do stacjonarki, ale wykorzystam go do lapka, a dotychczasowy dam do stacjonarki.

PS. Kontaktowałem się też ze sprzedającym, co ciekawe zgodził się oddać część forsy ze względu na ten problem z dopasowaniem. Chyba on też miał to samo :D

Ale pomogło skalowanie, czy znalazłeś jakąś inną magiczną opcję? :)
Zanim rzucisz się komuś do gardła w obronie swoich racji, zastanów się czy zrobiłbyś to samo w realu... Na pewno byś tego nie zrobił - więc dlaczego chcesz robić to w internecie?
Avatar użytkownika
Pauree
 
Dołączył(a): Pn sty 01, 2018 13:00
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postprzez cwiek Cz sty 25, 2018 1:19  Re: Głupie pytanie ni z gruszki, ni z pietruszki..

Ustawienie szerokości i wysokości obrazu w oprogramowaniu Intela. Tylko w ten sposób dało się coś zrobić.
Avatar użytkownika
cwiek
 
Dołączył(a): Pn lut 01, 2010 11:53
GG: 8420620

Postprzez Europejczyk Cz sty 25, 2018 12:03  Re: Głupie pytanie ni z gruszki, ni z pietruszki..

Dzięki chłopaki.. Podszedłem jednak do sprawy dosyć budżetowo i kupiłem takie coś.

http://allegro.pl/plecak-miejski-4f-spo ... MjZkMTk%3D

Dzisiaj do mnie dotarł i okazało się że jest ok, daje rade :)
Moja kolekcja autografów :)
Masz pytania odnośnie autografów ? Pisz na PW - z chęcią pomogę :)
Avatar użytkownika
Europejczyk
 
Dołączył(a): Cz sie 16, 2012 9:57
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
GG: 12972985

Postprzez grabuss So lut 03, 2018 17:20  Re: Głupie pytanie ni z gruszki, ni z pietruszki..

Skoro taki temat a ja mam w pewnym sensie dylemat a więc: :P

Moja dziewczyna ma na studiach starszy tv LG32cali FullHD i ja chciałbym dokupić przystawkę androida do tego żeby móc coś więcej oglądać niż standardowe kanały ..w necie króluje xiaomi mi box4k no ale właśnie jak sama nazwa wskazuje te urządzenie obsługuje tylko 4k? Czy mogę podpiąć je także pod full hd i będzie wówczas obraz?

Pozdrawiam
Avatar użytkownika
grabuss
 
Dołączył(a): Wt sie 29, 2006 22:12

Postprzez cwiek Śr lut 14, 2018 17:41  Re: Głupie pytanie ni z gruszki, ni z pietruszki..

Ono teoretycznie obsługuje 4K, Full HD itd. Czyli powinno na spokojnie odpalić na TV Full HD. Jednak zawsze musi być jakieś ale. Sam mam TV 32 cale bez Smart TV, a jako, że mam dostęp do Netflixa, to też kusiło mnie na taką przystawkę. Jednak po rozeznaniu się w temacie zrezygnowałem z zakupu. Mianowicie te urządzenia nie mają specjalnego certyfikatu Androida(czy Google'a, nie pamiętam już teraz), przez co jest problem z uruchomieniem niektórych aplikacji, wyświetlana rozdzielczość na Netflixie czy YT też jest z góry ograniczana. Generalnie więcej osób odradza niż poleca tego typu urządzenia.
Avatar użytkownika
cwiek
 
Dołączył(a): Pn lut 01, 2010 11:53
GG: 8420620

Postprzez Gie Cz mar 08, 2018 9:34  Re: Głupie pytanie ni z gruszki, ni z pietruszki..

Jest jakiś myk by w przeglądarce mieć na jednej stronie tabelkę z czasami z testów z F1Today, w innej kolumnie komentarz live F1Today, w jeszcze inne live blog z Sky Sports, w kolejnej tłity z określonych kont? Tak to muszę się przełączać między kartami. :)
Avatar użytkownika
Gie
 
Dołączył(a): Wt wrz 29, 2009 17:00

Postprzez patgaw Cz mar 08, 2018 11:42  Re: Głupie pytanie ni z gruszki, ni z pietruszki..

Otworzyc kolejne okna?
Niki Lauda - naczelny jasnowidz formuły pierwszej.
Avatar użytkownika
patgaw
 
Dołączył(a): Śr sty 31, 2007 22:27
Lokalizacja: WWA

Postprzez cwiek N mar 18, 2018 18:44  Re: Głupie pytanie ni z gruszki, ni z pietruszki..

Mój dziadek miał telefon stacjonarny w Orange(ówczesnym tp) od 1999 roku do 2010. W 2010 roku przeniósł usługę do Netii, dodatkowo dobrał sobie internet. Po dwóch latach zrezygnował z obydwu usług, od tego czasu nie płacił opłat za utrzymanie linii czy czegoś takiego. Ostatnio chciał założyć sobie internet Orange i okazało się, że nie jest to takie proste (a przynajmniej tak mówiła mu konsultantka). Otóż, nie może teraz wziąć samego internetu, bo linia jest nieaktywna, musi wziąć dodatkowo na 2-3 miesiące telefon stacjonarny, z którego może później zrezygnować. Dziadek nie zgodził się na to, chce tylko i wyłącznie internet i żadnych dodatkowych kosztów.

Wydaje mi się to trochę dziwne i obawiam się, że konsultantka słysząc, że rozmawia z osobą dość średnio żeby nie powiedzieć słabo zorientowaną w temacie chciała go po prostu naciągnąć na dodatkową usługę telefonu stacjonarnego. Czy to możliwe, że nie można teraz wznowić usługi internetu bez skorzystania z usługi telefonu stacjonarnego? Ktoś wznawiał na swojej starej linii usługi od Orange i wie jak to mniej więcej wygląda?
Avatar użytkownika
cwiek
 
Dołączył(a): Pn lut 01, 2010 11:53
GG: 8420620

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusja na dowolne tematy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron